//Kako vaspitati psa: 15 pravila koja će Vam pomoći da budete glavni u čoporu?

Kako vaspitati psa: 15 pravila koja će Vam pomoći da budete glavni u čoporu?

Kako vaspitati psa: 15 pravila da budete lider

Psa treba vaspitati da ne uznemirava Vas i druge ljude u okolini. Osnova svih tehnika je ponašanje životinje u čoporu, tačnije ono kako se sa članovima čopora ponaša lider.

1. Nemojte ni da pomislite da tučete psa

Prvo i osnovno pravilo vaspitanja psa. Nema nimalo smisla tući štene, ni nepominujuci da to nije humano). Ovakve Vaše radnje pas neće razumeti, jer životinje se ne tuku u čoporu.

2. “Ujedajte” da biste nešto objasnili

Lider (pre Vas je to bila mama šteneta) postupa grubo, ali drugačije: on ujeda “podređenog” za vrat ili prosto gura na leđa. Samo na ova dva načina psi pokazuje svoje nezadovoljstvo.

Da biste imitirali ugriz, zategnite prste i samo udarite krajevima prstiju po vratu (od gore, gde je koža grublja). Ako ponašanje psa ne liči ni na šta, nastavite dalje: posle “ugriza” ne sklanjajte ruku i gurajte psa na leđa. Najverovatnije, prvi pokušaji će biti neupspešni, pas može da se protivi. Onda treba ga priljubiti uz sebe dok se ne smiri. Može da izgleda čudno kada se posmatra sa strane, ali to psa ništa ne boli.

3. Ne puštajte psa na krevet

Od prvog trenutka je štenetu zabranjeno da bude na Vašem krevetu / sofi/ stolici. Samo zato što lideri spavaju na uzvišici, a svi ostali dole.

Kod čoveka je uzvišica krevet, zato je to zabranjena zona za psa.

Oterajte ga “ugrizama” u vrat.

4. Prvo jedete Vi, onda jede pas.

Opet se vraćamo ka čoporu: prvo jede lider, posle njega svi ostali. Zato prvo doručkujete/ ručate/ večerate Vi, pa onda jede pas. Međutim, nemojte da zaboravite na režim: vaspitanje je jedna stvar, ali pas ne treba da bude gladan. Još jedno bitno pravilo: dok Vi jedete, pas ne treba da sedi pored Vas i da prosi hranu. Naravno, i Vi ne treba ništa da dajete sa stola.

5. Oduzmite mu posudu sa hranom

Kada dođe vreme da nahranite psa, prvo primorajte ga da se smiri (ako zna komande, neka izvrši). Kada pas bude jeo, oduzmite mu lonac, zadržite kod sebe, napravite se da jedete iz lonca. Zvuči čudno, ali psa to podseća ko je ovde gazda (sva hrana na prvi zahtev kod lidera). Ova vežba još će da nauči psa da Vam daje sve, a da pri tom ne laje.

6. Čekamo dok se ne smiri

Šetnja se počinje još pre izlaska. Ako pas radostno skoči kad vidi povodac i ključeve, onda čekamo dok se smiri. Upamtite da je radost psa loša za vaspitanje: pas Vas ne čuje, ne vidi, on je uzbuđen. Ako treba da sačekate sat vremena, onda čekajte. Nikad ne izlazite dok je pas uzbuđen. Uskoro će on razumeti da neće izaći, ako skače i jauče.

7. Vodite psa strogo iza sebe

Šetajte ga na kratkom povodcu. Prvo izađete Vi, pa onda pas. Ako pokuša da prođe ispred Vas, to jest smatra sebe liderom, ponavljamo ponovo dok ne ide iza Vas.

Napolju treba da vodite psa kod noge, njegov torzo iza Vas.

Psa treba šetati ne kraće od 40 minuta dnevno. Naravno, što je aktivnije pas, tim su duže šetnje.

8. Ne dozvoljavajte da pas prilazi drugim životinjama

Ako pas se očajano ispruža unapred, ispravite povodac ili sagnite se u “ujedite” ga. U slučaju, ako nailazi neka životinja, a pas hoće da joj priđe, primorajte ga da sedne i da se smiri. Naravno to ne znači da Vaš ljubimac ne sme ni sa kim da se druži. Sasvim suprotno, treba samo nakon toga što se potpuno smiri.

9. Nemojte da dozvolite psu da se tuče sa Vama

Za psa igre nisu isto što i za Vas. U svetu životinja sve igre su trening. Skačući jedno na drugo, štenad uče da se tuku. Imajte to u vidu kada Vaš pas sledeći put skoči na Vas i pokuša da Vas ujede, odmah ga sprečite. Bolje mu bacite igračke i učite da donosi i daje. Neko vreme pas će najverovatnije radosno da beži od Vas sa plenom u ustima. Oduzimajte igračke: lider ne donosi, već uvek oduzima.

10. Ne dozvoljavajte da uzima hranu sa poda

Prvo jednu stvar treba da razume i sam gazda: za psa je jako štetno uzimati hranu sa zemlje naročito na ulici. U njoj može da se nađe otrov, te onda pas može da umre. Čim pas počne aktivno da mirise zemlju, znajte: on je osetio hranu. Ako bude pošao da je uzme, povucite povodac i recite “fuj to”. Naravno kao i svaku vežbu moraćete da je ponovote više puta, ali jednom će pas sve razumeti i prestati da “usisiva”.

11. Ne dozvoljavajte mu da skače na ljude

Uglavnom gazdama ne odgovaraju dve krajnosti ponašanja kod pasa u odnosu na druge ljude: preterana radost i agresija. Ako Vaš pas voli sve žive oko sebe i spreman je da skače i da “se ljubi”, nemojte da mu dozvoljavate da to radi.

Taktika je jednostavna: povucite povodac svaki put kad pas krene ka čoveku. Ako radost prelazi sve granice, primorajte ga da sedne i da se smiri. Ako je neophodno “ujedajte” za vrat. Tajna je u tome što svaka taktika ponašanja sa agresivnim psom je ista.

12. Budite samouvereni, ali nemojte da smirujete psa

Morate biti spokojni, bez obzira koliko je teško. Psi sce osećaju, uključujuči uzbuđenje i zlost.

Lider ne sme da se nervira i da se boji, držite to u glavi.

Pas ne treba da se nervira. Ako se on plaši, ni u kom slučaju nemojte da ga dirate, ne mazite, ne smirujte. On ne razume šta tačno hoćete time da kažete samo prepoznaje dobru intonaciju i razume to kao “dobar dečko”. Na taj način Vi kažete psu da je dobro da se plaši i da se trese (laje).

13. Pomozite mu da se opusti

Kad se pas sam smiri, zaboravi na ono što se desilo, možete da ga izmasirate. To je jednostavno: napravite “čeljust” od prstiju i lagano ga “ujedate” po leđima. Radite to sporo, ugrizajući “čeljušću” cela leđa. Još jedna tajna: masaža kod vrata smiruje, a kod repa, obrnuto, uzbušuje.

14. Izgradite odnos sa drugima članovima porodice

Ako imate druge pse u Vašoj kući, mačke ili ukućane, nemojte da zaboravite da izgradite odnos novog člana sa njima. Pas treba da razume svu porodičnu hijerarhiju (on je zadnji). Grlite i mazite sve članove porodice i sve životinje. Pas treba da to gleda izdaleka Tako će on razumeti da lider voli ove članove čopora i bolje ih ne dirati.

Ako ovakav pristup ne bude pomogao, gurajte psa na leđa, a drugog četvoronožnog stavite gore, to je podređena pozicija. Članove porodice isto treba da ukazuju psu njegovo mesto: “ujedati” ili gurati na leđa, ne davati hranu van obroka i ne puštati na svoje mesto.

15. Smislite za psa zanimanja

Ako ste nečim zauzeti i nemate vremena da se igrate sa psom, napravite za njega brze igračke, koje će odvući pažnju ljubimca. Najbolji način je da mu date stare novine ili telefonski imenik. Štene će par sati biti mnogo zauzeto, pa onda će da zaspi.

Možete da napravite mnogo kutija od kartona. U neke od njih sakrijte poslasticu i dajte kutije psu, neka njuši i traži hranu. Još možete da uključite ventilator, on zuji i duva, to će biti zanjimljivo za psa.

Vaša reklama u ovom članku?

Imate svoju veterinarsku radnju, petshop, salon za pse?

Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kontaktirajte nas emailom: info@sapezubirep.rs!

2018-12-24T10:10:01+02:00 5. novembra 2018.|