//Dresura psa: mini vodič za osnovne komande

Dresura psa: mini vodič za osnovne komande

Dresura pasa osnovne komandeIzdresiran i poslušan pas je pravi gazdin ponos. Složićete se, vrlo je neprijatno, kada pas ne sluša ili je bezobrazan, pogotovo, ako se to dešava na javnim mestima. Zato većina vlasnika pasa daju svoje ljubimce u škole ili na kurseve dresure. Međutim, obučiti psa osnovnim komandama za dresuru je moguće i samostalno.

  • Uprkos javnom mnjenju, psa je neophodno dresirati još dok je štene. Treba strpljivo ponavljati radnje, koje pas mora da obavlja još prvog dana kada se pojavi u kući: pokazivati na mesto, na činiju, šetati u određeno vreme, ne dozvoljavati da ulazi u određene delove kuće, itd.
  • Kažnjavati životinju do 3-4 meseca se ne preporučuje. Maksimum, što je možete da uradite je da lagano udariti štene novinama po nosu. Ali zato je hvaliti i ohrabrivati za dobro odrađen posao prosto neophodno.
  • Osnovne komande za dresuru pasa: “Sedi!”, “Lezi!”, “Dođi ovamo!”, “Hvataj!”, “Fuj to!”, “Prevrni se!”, “Štap!”, “Skoči!”.
  • Da biste naučili psa komandama, neophodno je da imate u vidu sledeće preporuke.
  • Dajte im njihovu omiljenu hranu. Psi reaguju na hranu. Mali komadi omiljene hrane za pse utiču na to da se pas lepo ponaša.
  • Ponovite radnju. Ponavljanje je ključna stvar, kada učite psa komandama. Njima je potreban redosled da bi shvatili koju radnju treba da izvrše, i ponavljanje, kako bi životinja najbolje zapamtila tu radnju.
  • Svakodnevni trening sa psom. Dresiranje treba da bude regularno da bi komande postale za psa refleks i pravilo. Treniranje u određeno vreme i svaki dan garantuje da su komande koje su bile naučene ranije ostanu u memoriji psa. Ako dresirate psa svakodnevno u određeno vreme, veća je verovatnoća da će pas komande koje je naučio nedavno.
  • Koristite kliker. Hrana je dobar izbor, ali pošto psi obrađuju informacije svojim sluhom i osećaju mirise jače, nego ljudi, koristite kliker za dresiranje psa. Klikeri možete da pronađete u svakom pet šopu. Koristite kliker na pravi način da biste naučili psa da se upozna sa zvukom i da izvršava komandu. Možete koristiti poslastice kao nagradu, ali kliker može da bude glavni alat za učenje.
  • Koristite verbalne i fizičke komande. Psi znaju da povežu reč i pokret rukom sa različitim radnjama. Kada budete rekli da se prevrne i pokažete rukama, on će moći bolje da razume i zapamti komandu.

Pratite naš blog, jer ovde ćete naći mnogo korisnih informacija za dresuru i druge korisne informacije vezane za pse.

2018-10-18T02:42:02+02:00 24. septembra 2018.|