//Kako da naučitе štene da ispravno vrši nuždu (3. deo)

Kako da naučitе štene da ispravno vrši nuždu (3. deo)

Čišćenje

Ciscenje

Pratite rutinu. To je jedno od glavnih pravila. Kada šetate štene, vodite ga na jedno te isto mesto i dajte mu jednu te istu komandu. Na taj način ono će brže da navikne da vrši nuždu napolju.

  • Morate redovno da ga izvodite napolje. Šetajte ga ujutru, onda posle svakog obroka. Čim ste stigli kući, domah ga vodite napolje. Ne zaboravite da ga vodite napolje posle obroka, aktivnih igara i pre spavanja.
  • Ako je štene još mnogo malo, vodite ga napolje svakih 20 minuta. U drugom slučaju moraćete da brišite za njim. Nakon što je izvršio nuždu na određenom mestu, pohvalite ga.
  • Redovno ga vodite u šetnju. Tokom šetnje štene takođe može da vrši nuždu.

Koliko cesto stene treba da vrsi nuzdu

Važno je da znate koliko često štene treba da vrši nuždu

Obratite pažnju kako se štene ponaša kad treba da mokri. Naučite da prepoznate znakove kad štenetu ima potrebu za nuždom i odmah ga vodite napolje.

Napravite raspored obroka

Napravite raspored obroka

Raspored će Vam pomoći da pratite kad treba da šetate štene. Obično štenad trebaju da vrše nuždu odmah nakon obroka.

  • Vodite štene napolje nakon svakog obroka, tako će brže zapamtiti gde treba da vrši nuždu.

Saveti

  • Početkom obuke nećete izbeći neptijatnosti. Pogotovo kada je u pitanju mala štenad. Ako budete motrili štene, zapazićete ga u “procesu”. U tom slučaj odmah ga vodite napolje.
  • Da bi štene moglo da vrši nuždu u kući, potrebno je nabaviti lavora i specijalne mirišljave tepihe koji privlače štene mirisom. Moguće je da će na taj način štene da nauči da vrši nuždu na određenom mestu. Ali moguće je da će to samo iskomplikovati obuku. Ako štene navikne da vrši nuždu u lavoru, teško će onda da se nauči da ide do toaleta napolju.
2018-11-30T20:05:41+02:00 30. novembra 2018.|