//Kako da odučite psa da spava na Vašem krevetu (2)

Kako da odučite psa da spava na Vašem krevetu (2)

Navikavanje psa na mesto

Navikavanje psa na mesto

1. Šetajte psa što duže pred spavanjem

Tako će se umoriti i neće se toliko protiviti da spava na novom mestu.

Vodite psa do ležaja na povocu

2. Vodite psa do ležaja na povocu

Možete da ga mamite slatkišem. Na taj način kod psa će da se uspostavi veza između mesta i nagrade. Nemojte nikad da uzimate psa u ruke i stavljate ga na ležaj, jer će ga to asocirati na negativno iskustvo.

Dajte komandu “mesto”

3. Dajte komandu “mesto”

Komandujte jasno. Dajte psu slatkiš samo kad legne na mesto.

  • Ako pas pobegne sa ležaja, recite “fuj”, “stani”, i mirno ga odvedite nazad na mesto. Sačekajte malo duže nakon izrečene komande, i, ako pas leži i ne odlazi sa mesta, nagradite ga slatkišem.
  • S vremenom pas će da nauči komandu i razumeće da će da dobije slatkiš, ako ostane na ležaju.

e obraćajte pažnju, ako pas cvili ili laje noću

4. Ne obraćajte pažnju, ako pas cvili ili laje noću

Kada odlazite na spavanje, Vaš četvoronožni prijatelj može da Vas gleda tužnim očima ili da izjavljuje svoje nezadovoljstvo cvilenjem i lajanjem. Nemojte da Vas to zavara. Ako ga zadovoljite i nastavite tako dalje, svi pokušaji da ga naučite na mesto će biti uzaludni.

  • Nemojte da vičete na psa koji laje, jer će lajati još glasnije. Ako ignorišete cvilenje, a ono se nastavlja nekoliko minuta, pitajte psa da li hoće napolje. Ako pas reaguje pozitivno, vodite ga van. Neka šetnja bude kratka, ali sa ciljem. Pustite psa da obavi svoj posao i vratite se kući bez da se zadržavate da se igrate.
  • Ako razumete da pas neće da obavlja nuždu, već neće da spava na ležaju, samo nastavite da ga ignorišete. Nemojte da ga kaznite da ga ne biste isprovocirali da nastavi sa lajanjem. Ako ga kaznite, to će značiti da je dobio šta je hteo i da je privukao Vašu pažnju.
  • Budite spremni da će pas da laje sve glasnije dok se postepeno ne smiri. Ostanite pri svome i ignorišite ga da biste ga u dugoročnoj perspektivi naučili na mesto.

Oterajte psa ako se popne na Vaš krevet

5. Oterajte psa ako se popne na Vaš krevet

To je važan korak u stvaranju granica za Vašeg psa i navikavanju psa da spava na određenom mestu.

  • Ako se pas popne na Vaš krevet, komandujete “mesto”. Ako ne ode, uzmite ga u ruke i spustite na pod ili ga gurnite lagano i recite “fuj” ili “ne može”.

Nagrađujte psa kako biste ispravili njegovo ponašanje

6. Nagrađujte psa kako biste ispravili njegovo ponašanje

Mnogo vlasnika pasa koriste flašu sa vodom i prskaju psa za loše ponašanje, uključujući i situacije kad se pas penje na krevet ili drugi nameštaj. Međutim, nagrađivanje, tj. ohrabrenje životinje za dobro ponašanje umesto kazne za loše, može biti efikasan način dresure.

  • Hvalite psa ako ide na svoj ležaj po sopstvenoj želji ili posle Vaše komande “mesto”. Na taj način mesto će da ga podseća na nagradu i pohvalu, a ne na i kaznu i neprijatan osećaj.

Naučite psa da čeka dok ga pozovete

7. Naučite psa da čeka dok ga pozovete

Nikad mu ne dozvoljavajte da uđe u Vašu spavaću sobu ili da se penje na krevet, jer će misliti da može da Vas probudi kad god hoće. Naučite ga da Vam dolazi samo kad mu komandujete nakon što se probudite. Pas mora strpljivo da čeka dok ga ne pozovete (samo ako se niste uspavali, a njemu hitno treba da ide napolje).

Vaša reklama u ovom članku?

Imate svoju veterinarsku radnju, petshop, salon za pse?

Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kontaktirajte nas emailom: info@sapezubirep.rs!

2019-02-23T13:11:33+02:00 23. februara 2019.|