//Kako kazniti psa (1. deo)

Kako kazniti psa (1. deo)

Kada Vaš pas postane suviše emotivan, voleli biste naravno da nađete bolji način kako da ga smirite. Najefikasniji način da promenite ponašanje psa nisu vikanje i fizičke kazne, već pozitivna pažnja. Psi reaguju na pozitivno potkrepljenje. Kratkovremeni tajm auti su dobri za vaspitanje psa, ali drugi načini samo ga plaše. Ako hoćete da Vaš pas prestane da ujeda, laje ili da pravi nered u kući, budite strpljiv i nagrađujte ga da biste postigli svoje.

Da pas prestane da ujeda

Da pas prestane da ujeda

1. Uzviknite i sklonite ruku kad Vas ujede pas

Pse treba naučiti šta je “supresija ujedanja” kako bi shvatili da na ovaj način nanose bol. Kada pas shvati da čini bol svojim zubima, prestaće da ujede. Kako biste naučili da na ovaj način nanose bol, glasno uzviknite kad Vas ujede. Sklonite ruku i prestanite da se igrate sa psom na neko vreme. Zatim nastavite da se igrate, ali ponovite isto, ukoliko Vas pas opet ujede. Na kraju će Vaš prestati da ujeda.

  • Odrasli psi mogu da ujedaju zbog svoje agresije, teško možete da ih prevaspitate bez profesionalne pomoći. Razmislite da konsultujete kod veterinara ili konologa da kako biste dobili savet od profesionalca.

Nagradjujte psa kad se pazljivo igra

2. Nagrađujte psa kad se on pažljivo igra

Svaki put kad on liže i pažljivo uzima u usta Vašu ruku, ne ujedajući, hvalite i mazite ga kako bi znao da sve radi ispravno. Tada mu možete dati neku poslastica. Time će razumeti da kad se igra polako, dobija mnogo pozitivne pažnje.

  • Ako je neophodno, napravite tajm aut. Ako Vašem je teško da se odvikne od ujedanja, može da pomogne odsustvo pažnje. Psi zahtevaju pažnju svojih vlasnika i tajm aut je efikasni način da ih naučite dobrom ponašanju. Kada pas krene da ujeda, sklonite se, ne mazite i ne pričajte nekoliko minuta. Otprilike za 5 minuta opet počnite da se igrate. Ponovite tajm aut, ako je neophodno.

Obezbedite da pas ima dovoljno igracaka za zvakanje

3. Proverite da li pas ima dovoljno igračaka za žvakanje

Psi treba nešto da žvaču kako bi imali zdrave zube. Ako Vaš pas nema šta da žvače, to može biti razlog zašto ujeda. Kupite mu nekoliko igračaka za žvakanje.

Ne govorite glasno i nemojte da tučete psa. Ti oblici kazne nisu efikasne i žestoke su. Grđenje neće pomoći psu da razume šta hoćete od njega, može ga samo zbuniti. Fizička kazna je još gora, samo ćete ga uplašiti na ovaj način.

Vodite psa kod veterinara

4. Vodite psa kod veterinara

Ako nijedan način ne pomaže da odviknete psa da ujeda, ne kažnjavajte ga. Zovite svog veterinara i pitajte za savet baš za rasu Vašeg psa. Osim toga, razlog ovakvog ponašanja psa može da bude loše zdravlje Vašeg psa.

Vaša reklama u ovom članku?

Imate svoju veterinarsku radnju, petshop, salon za pse?

Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kontaktirajte nas emailom: info@sapezubirep.rs!

2018-12-21T10:41:36+02:00 13. decembra 2018.|