//Kako kazniti psa (3. deo)

Kako kazniti psa (3. deo)

Kako da naučite psa da ne pravi nered

Kako da naucite psa da ne pravi nered

1. Napravite raspored

Ako Vaš pas još uvek obavlja nuždu kod kuće, onda se verovatno nije još navikao na toalet. Nikad nije kasno da naučite psa na red u kući. Prvo treba da napravite raspored. Vodite psa u šetnju u isto vreme ujutru, nekoliko puta tokom dana, i pre nego što odete na spavanje. Pas će da nauči da asocira šetnju sa vremenom za toalet i uzdržavaće se kad je kod kući.

  • Tokom prvih nekoliko meseci ovakve dresure, najverovatnije ćete morate da stavite psa u kutiju. Psi vide svoje kutije kao udobno sklonište i koriste ih kao toalet. Ako to nije sasvim malo štene, moći će da izdrže do jutarnje.

Izaberite mesto za toalet

2. Izaberite mesto za toalet

Svaki put idite na određeno mesto, bilo da je to ćošak u dvorištu ili parkić. Vaš pas treba da misli da je to mesto toalet. Naučiće da se uzdržava dok ne dođe na mesto gde može da vrši nuždu.

  • Nagrađujte psa kad uspešno obavi nuždu. Uzmite sa sobom poslastice kad izađete u šetnju kako biste mogli da nagradite psa kad obavi nuždu na određenom mestu. Veselo recite “Dobar pas!” čim pas obavi nuždu. To će da mu pomogne da nauči da treba da obavlja nuždu baš na tom mestu. Ne nagrađujte ga suviše rano ili suviše kasno, jer neće razumeti zašto je dobio nagradu.

Nemojte da kažnjavate psa za slučajne “havarije”

3. Nemojte da kažnjavate psa za slučajne “havarije”

Ako ste naišli na baru usred sobe, ovde više ništa ne možete da uradite. Ako kaznite psa, on neće razumeti zašto ste se naljutili. Jedini način da dresirate psa je pozitivno potkrepljenje, zato držite jezik za zubima i ne zaboravite da hvalite psa kad bude obavio nuždu napolju sledeći put.

  • Dobro operite mesto gde se dogodila katastrofa i naprskajte tamo deterđentom jakog mirisa. Jako je bitno da se rešite mirisa, u suprotnom pas može namirisati isto to mesto i odlučiti da je to dobro mesto za toalet.

Nemojte da mu njusku mocite u baricu

4. Nemojte da mu njušku močite u baricu

To je žestoko i nećete time ništa postići.

  • Vodite psa kod veterinara, ako se problem i dalje javlja. Za to može biti više razloga, moguće da je to zbog starenja. Moguće je da pas ima medicinskih problema.

Vaša reklama u ovom članku?

Imate svoju veterinarsku radnju, petshop, salon za pse?

Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kontaktirajte nas emailom: info@sapezubirep.rs!

2018-12-28T10:55:49+02:00 28. decembra 2018.|